Crnogorska Pravoslavna Crkva

MONAHU  BOJANU BOJOVIĆU

MONAHU  BOJANU BOJOVIĆU

Povodom obavještenja monaha Bojana Bojovića, koji se lažno predstavlja kao mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve čije je sjedište na Cetinju, javljamo se da upoznamo javnost sa nizom neistina koje Bojović plasira crnogorskoj javnosti:

1.

Već smo u uvodu naveli da Bojović nije nikakav mitropolit, a najmanje Crnogorske pravoslavne crkve, iz koje ga je jednoglasno isključio Sveti Arhijerejski Sinod Crnogorske pravoslavne crkve 28.oktobra 2023. godine zbog niza necrkvenih, nemoralnih i bezbožnih aktivnosti koje je vodio protiv CPC i njenog legalno izabranog Mitropolita Mihaila. Prethodno je raščinjen jer nema više episkopske blagodati ni podršku CPC koja ga je isključila iz svojih redova za sva vremena.

2.

Turistička posjeta lažnog mitropolita Bojana Malog i lažnog protojereja Stefana Markovića nekakvoj lažnoj crkvi u Rumuniji, uz obećanje da će donijeti „sakralne darove“ u Crkvu u Lovćenskoj ulici, inače okupiranu od ove pustahijske družine, mi kao ozbiljna i od države Crne Gore priznata Crkva odbacujemo sa indignacijom uz upozorenje da bez naše saglasnosti je ovo  samo nastavak razbojništva u produženom trajanju koje će Sud na Cetinju konačno morati najstrožije sankcionisati.

3.

Nekadašnji vikarni episkop Crnogorske pravoslavne crkve Boris Bojović, zaveo je grupu dotadašnjih naših svještenika i jedan broj vjernika i poštovalaca naše svete Crkve, organizovao zavjeru i pogazio tri zakletve koje je položio prilikom rukopoloženja i hirotonije. Urpkos tome što se zakleo na vjernost Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i državi Crnoj Gori, protivno svim kanonima i propisima Pravoslavne crkve organizovao je puč 03. septembra 2023. godine na Dvorskom trgu na Cetinju, kojim je narušio jedinstvo Crnogorske pravoslavne crkve. Pošto je svojim nezakonitim postupanjem i prijetnjama uznemirio cetinjsku i crnogorsku javnost, obavijestili smo policijsko Odjeljenje bezbjednosti u Cetinju da je potrebno da Policija obezbijedi sigurnost svih građana, vjernika i svještenika Crnogorske pravoslavne crkve. Postojala je opravdana sumnja i prijetnje otpadnika od Hristove Crkv, koje su potvrdili naši vjernici,  da su pučisti naoružani, kako bi nakon nezakonitog i nekanonskog samoproglašenja Bojovića za mitropolita bili spremni da zauzmu zgradu Vladičanskog doma na Cetinju.

Policija je ozbiljno shvatila situaciju i na lice mjesta ispred Vladičanskog doma postavila odgovarajuće obezbjeđenje od nekoliko vozila i dvadesetak policajaca. Prijetnje odmetnute grupe nijesu ostvarene kada su pučisti  shvatili da će ih pripadnici Policije spriječiti da svoj naum pretvore u dijelo. Da je tada Policija pretresla pristalice grupe otpadnika od Crkve, sigurni smo da bi policajci našli oružje i eksplozivne materije koje su ovi nesavjesni i nezadovoljni učesnici skupa na trgu bili pripremili.ž

4.

Bojović je i pored nespornih činjenica pokušao da lažima ospori legalnost i legitimitet Mitropolita Mihaila. Pokrenuo je postupak promjena u Jedinstvenoj evidenciji vjerskih zajednica u odnosu na ovlašćeno lice za zastupanje kako bi se upisao kao lice ovlašćeno za zastupanje Crnogorske pravoslavne crkve. Ministarstvo pravde Crne Gore je nakon sprovedenog ispitnog postupka donijelo rješenje broj UPUV – 10 – 081/23 -85/11 od 23.10.2023. godine kojim je Bojovićev zahtjev odbijen kao neosnovan.

5.

Dana 02.09.2023. godine tražio sam  ključeve od četvoro vrata na Crkvi Svetoga Pravednoga Ivana Crnojevića u Lovćenskoj ulici na Cetinju. Za ključeve je bio zadužen dotadašnji svještenik Stefan Marković, koji je došao i vratio samo jedan ključ od glavnog ulaza. Obećao je da će ostale odmah vratiti. Međutim, on ih je zadržao i nikad ih nije vratio. 

Pučisti su kasnije došli i neovlašćeno zauzeli Crkvu Svetog Pravednog Ivana Crnojevića u Lovćenskoj ulici na Cetinju, a nakon toga postavili nove brave sa ključevima koje nama nijesu dali iako je  Crkva  u vlasništvu Crnogorske pravoslavne crkve čiji sam ja zastupnik i koju ja predstavljam kao poglavar Crkve. To je odluka nadležnog suda i Ministarstva pravde.  Od toga momenta u navedenom crkvenom objektu odmetnici vrše obrede i pored izričite moje zabrane kao Mitropolita i članova Svetoga Sinoda CPC koji je donio Sinodalni akt broj 55 od 13.09.2023. godine kojim je Bojović Bojan raščinjen i vraćen u red laika zbog nekanonskog proglašavanja sebe za mitropolita i „umirovljenja“ mene kao mitropolita. 

6.

 Kulminacija njihovih nezakonitih radnji  je postavljanje kamera i alarma na crkvu Ivana Crenojevića i činjenica da su fizički onemogućili prilaz Crkvi svještenicima, vjernicima i poštovaocima legalno i legitimno izabranog Mitropolita Mihaila, onemogućavajući ih da obavljaju vjersku službu koja im je kanonska, Ustavna obaveza i pravo.

7.

Bojović sa svojom grupom prijeti javno predsjedniku Crkvene opštine CPC Cetinje da će ga „izgorjeti“ prvom prilikom kad se vide. Zar ta prijetnja ne upućuje na činjenicu da je Bojović naoružan?

8.

Ja sam svakodnevni svjedok njihovih prijetnji i ponašanja koje je odavno priješlo liniju normalnog i zakonitog. Prije izvjesnog vremena Bojović je sa jednim brojem svojih sljedbenika uveo vozilo bez registarskih tablica, u dvorište navedene Crkve, okupirajući i  zauzimajući na taj način u potpunosti ovaj vjerski objekat, zbog čega smo se u više navrata obraćali Ministarstvu unutrašnjih  poslova – OB Cetinje. Dokazi su brojni dopisi tom  Ministarstvu.

9.

Došao je najpoznatiji vajar u Crnoj Gori Pavle Pejović, doktor, univerzitetski prof. u penziji i akademik  da krsti unuka u našoj Crkvi. U  zakazani dan došao je sa unukom, kumovima i rodbinom. Došao sam ja sa svještenicima CPC da obavimo po Božjem slovu ovo krštenje. Nije mi dozvoljeno da uđem unutra, u našu Crkvu koju su oni uzurpirali i „prisvojili“. Mogli smo samo da vidimo da je oltar zatarabljen i da u njega niko ne može ući. 

Pošto mu je mogućnost djelovanja (laganja) smanjena u Crnoj Gori, u kopjoj svi znaju lažnog mitropolita Bojana Malog i njegovu nepostojeću Crkvu, Bojović se usmjerio na rad u inostranstvu đe istina nije još došla kod svih potencijalnih „saradnika Bojana Malog“. Desna ruka u varanju ljudi i uzimanja novca koji je glavna preokupacija „novčanog misionara“ Bojovića je Veljko Martinović nastanjen u Španiji (Barselona).  Martinović tipuje određene klijente i pomaže Bojoviću u prikupljanju novčanih sredstava za gradnju nepostojećih crkava, ili kako to narodna bajka kaže „ni na nebu ni na zemlji“.

Pomenuću vam samo neke od razloga zbog kojih su za sva vremena izgubili crkvena dostojanstva Bojović i svještenici koji su stali na njegovu stranu: stvaranje zavjere, gaženje zakletve,  simonija, nemoral, neposlušnost prema CPC, nedolično, dakle protivzakonito ponašanje, potpuno odsustvo duhovnosti, samovolja i postupanje protivno hrišćanskim i društvenim normama. Svaki njegov čin ima necrkveni i nehrišćanski karakter jer  iza njegovih postupaka ne stoje legalni crkveni organi.

Cetinje, 17.04.2024. godine  

Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski   †  M I H A I L O

Message
x