Crnogorska Pravoslavna Crkva

Emanuel Kvint po prvi put među Crnogorcima

Emanuel Kvint po prvi put među Crnogorcima

U romanu „Budala u Hristu, Emanuel Kvint“  nobelovca Gerharda Hauptmana, pisac se bavi  psihološkim stanjem glavnog junaka, neobrazovanog siromaha, koji nema sposobnosti  za kritičko rasuđivanje i svoje spoznaje temelji isključivo na Bibliji, jedinom štivu za koje zna i koju tumači prema svom nahođenju i dosta reduciranom stanju mentalnog sklopa!

Što je više koincidencija, vezanih za posve prirodne i prirodom određene događaje, u njegvom „misionarskom radu“,  u kome se isti povezuju  sa njegovim „božanskim“ svojstvima, to  okolina sve više vjeruje da je on sam reinkarnacija Isusa Hrista! Na kraju i naš  „junak“ kojega neformalni skupovi prostih ljudi, pa čak i nekih intelektualaca i plemića, smatraju čudotvorcem i „mesijom“ i sam zaključuje da je reinkanirani Isus! Kao takav skončava život u nanosima snijega švajcarskih planina, tražeći sklonište i nešto hrane za preživjeti!

U našoj neveseloj stvarnosti smo imali političare, koji paranoično tvrde da snagom vjere mogu pomjerati planine, koji svoje političke timove formiraju prema „koncepciji“  12 apostola. Nadalje, imamo one koji tvrde da su zadali završni udarac „mafiji“ a pri tome sami, umjesto što spaljuju švercovanu robu, kradu dva šlepera cigareta,  a nekoliko mjeseci potom srpske bezbjednosne službe zaplenjuju 6  šlepera iste švercovane robe, koji ulaze u Srbiju  pod odobrenjem ovoga „borca“ protiv kriminala! I o toj aferi, u slijedu događaja, niko ni riječi!

No, cijela „čorba“ se ne bi mogla „zapržiti“  bez crkvenih i kvazicrkvenih lica, koja se u „hrišanskoj“ smirenosti i „bogobojažljivosti“ poput  junaka sa početka ove  priče „Budale u Hristu, Emanuela Kvinta“ mole za osvejdočene ratne huškače i učesnike krvoprolića, kao  i one „bogougodnike“ što „blagosiljaju“ oružje  kojim će biti ubijeno na stotine hiljada nedužnih ljudi, žena đece i staraca! Uzeti nekome život, direktno ili preko naručioca, je ubijanje Boga samoga, grijeh za koji ni Gospod nije dao oprost počev od Kaina i Avelja!

Takav grijeh, između ostaloga, praštaju pripadnici sotonističke sekte  Order of Nine Angles (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Order_of_Nine_Angleskoji osim brojnih stravičnih kriminalnih aktivnosti ne isključuju  ni ritualno žrtvovanje odraslih osoba, čak i đece! Jedan od pet planetarno vodoćih satanista ove sekte se pojavio maskiran kao sveštnik na „hrišćanskom“ performansu početkom septembra zajedno sa „poglavarom“ koji ga je, iako u pośedu ovih informacija, proizveo u svog žreca! U tom smisli radi vjerodostojnosti evo i ntervjua pomenutog rukopoloženog žreca, maskiranog kao sveštenika Crnogorske pravoslavne crkve u uličnom performansu:

Neka ovo pisanje bude neka vrsta „dopunske nastave“, a zašto ne i svojevrsno edukativno „književno veče“ za sve one  kojima za vrijeme rada u Srednjoj stručnoj školi nijesam uspio podariti elementarno obrazovanje zbog „brzometnog i rafalnog činođejstvija“ polaganja ispita u vanrednim rokovima! Mea maxima culpa!

„Hrani psa tri dana, biće ti zahvalan tri godine! Hrani čovjeka tri godine, zaboraviće za tri dana!“

Message
x