Црногорска Православна Црква

Монаху Бојану Бојовићу

Монаху Бојану Бојовићу

Поводом обавјештења монаха Бојана Бојовића, који се лажно представља као митрополит Црногорске православне цркве чије је сједиште на Цетињу, јављамо се да упознамо јавност са низом неистина које Бојовић пласира црногорској јавности:

1.

Већ смо у уводу навели да Бојовић није никакав митрополит, а најмање Црногорске православне цркве, из које га је једногласно искључио Свети Архијерејски Синод Црногорске православне цркве 28.октобра 2023. године због низа нецрквених, неморалних и безбожних активности које је водио против ЦПЦ и њеног легално изабраног Митрополита Михаила. Претходно је рашчињен јер нема више епископске благодати ни подршку ЦПЦ која га је искључила из својих редова за сва времена.

2.

Туристичка посјета лажног митрополита Бојана Малог и лажног протојереја Стефана Марковића некаквој лажној цркви у Румунији, уз обећање да ће донијети „сакралне дарове“ у Цркву у Ловћенској улици, иначе окупирану од ове пустахијске дружине, ми као озбиљна и од државе Црне Горе призната Црква одбацујемо са индигнацијом уз упозорење да без наше сагласности је ово само наставак разбојништва у продуженом трајању које ће Суд на Цетињу коначно морати најстрожије санкционисати.

3.

Некадашњи викарни епископ Црногорске православне цркве Борис Бојовић, завео је групу дотадашњих наших свјештеника и један број вјерника и поштовалаца наше свете Цркве, организовао завјеру и погазио три заклетве које је положио приликом рукоположења и хиротоније. Урпкос томе што се заклео на вјерност Црногорској православној цркви и држави Црној Гори, противно свим канонима и прописима Православне цркве организовао је пуч 03. септембра 2023. године на Дворском тргу на Цетињу, којим је нарушио јединство Црногорске православне цркве. Пошто је својим незаконитим поступањем и пријетњама узнемирио цетињску и црногорску јавност, обавијестили смо полицијско Одјељење безбједности у Цетињу да је потребно да Полиција обезбиједи сигурност свих грађана, вјерника и свјештеника Црногорске православне цркве. Постојала је оправдана сумња и пријетње отпадника од Христове Цркв, које су потврдили наши вјерници, да су пучисти наоружани, како би након незаконитог и неканонског самопроглашења Бојовића за митрополита били спремни да заузму зграду Владичанског дома на Цетињу.

Полиција је озбиљно схватила ситуацију и на лице мјеста испред Владичанског дома поставила одговарајуће обезбјеђење од неколико возила и двадесетак полицајаца. Пријетње одметнуте групе нијесу остварене када су пучисти схватили да ће их припадници Полиције спријечити да свој наум претворе у дијело. Да је тада Полиција претресла присталице групе отпадника од Цркве, сигурни смо да би полицајци нашли оружје и експлозивне материје које су ови несавјесни и незадовољни учесници скупа на тргу били припремили.ж

4.

Бојовић је и поред неспорних чињеница покушао да лажима оспори легалност и легитимитет Митрополита Михаила. Покренуо је поступак промјена у Јединственој евиденцији вјерских заједница у односу на овлашћено лице за заступање како би се уписао као лице овлашћено за заступање Црногорске православне цркве. Министарство правде Црне Горе је након спроведеног испитног поступка донијело рјешење број УПУВ – 10 – 081/23 -85/11 од 23.10.2023. године којим је Бојовићев захтјев одбијен као неоснован.

5.

Дана 02.09.2023. године тражио сам кључеве од четворо врата на Цркви Светога Праведнога Ивана Црнојевића у Ловћенској улици на Цетињу. За кључеве је био задужен дотадашњи свјештеник Стефан Марковић, који је дошао и вратио само један кључ од главног улаза. Обећао је да ће остале одмах вратити. Међутим, он их је задржао и никад их није вратио.

Пучисти су касније дошли и неовлашћено заузели Цркву Светог Праведног Ивана Црнојевића у Ловћенској улици на Цетињу, а након тога поставили нове браве са кључевима које нама нијесу дали иако је Црква у власништву Црногорске православне цркве чији сам ја заступник и коју ја представљам као поглавар Цркве. То је одлука надлежног суда и Министарства правде. Од тога момента у наведеном црквеном објекту одметници врше обреде и поред изричите моје забране као Митрополита и чланова Светога Синода ЦПЦ који је донио Синодални акт број 55 од 13.09.2023. године којим је Бојовић Бојан рашчињен и враћен у ред лаика због неканонског проглашавања себе за митрополита и „умировљења“ мене као митрополита.

6.

Кулминација њихових незаконитих радњи је постављање камера и аларма на цркву Ивана Цренојевића и чињеница да су физички онемогућили прилаз Цркви свјештеницима, вјерницима и поштоваоцима легално и легитимно изабраног Митрополита Михаила, онемогућавајући их да обављају вјерску службу која им је канонска, Уставна обавеза и право.

7.

Бојовић са својом групом пријети јавно предсједнику Црквене општине ЦПЦ Цетиње да ће га „изгорјети“ првом приликом кад се виде. Зар та пријетња не упућује на чињеницу да је Бојовић наоружан?

8.

Ја сам свакодневни свједок њихових пријетњи и понашања које је одавно пријешло линију нормалног и законитог. Прије извјесног времена Бојовић је са једним бројем својих сљедбеника увео возило без регистарских таблица, у двориште наведене Цркве, окупирајући и заузимајући на тај начин у потпуности овај вјерски објекат, због чега смо се у више наврата обраћали Министарству унутрашњих послова – ОБ Цетиње. Докази су бројни дописи том Министарству.

9.

Дошао је најпознатији вајар у Црној Гори Павле Пејовић, доктор, универзитетски проф. у пензији и академик да крсти унука у нашој Цркви. У заказани дан дошао је са унуком, кумовима и родбином. Дошао сам ја са свјештеницима ЦПЦ да обавимо по Божјем слову ово крштење. Није ми дозвољено да уђем унутра, у нашу Цркву коју су они узурпирали и „присвојили“. Могли смо само да видимо да је олтар затарабљен и да у њега нико не може ући.

Пошто му је могућност дјеловања (лагања) смањена у Црној Гори, у копјој сви знају лажног митрополита Бојана Малог и његову непостојећу Цркву, Бојовић се усмјерио на рад у иностранству ђе истина није још дошла код свих потенцијалних „сарадника Бојана Малог“. Десна рука у варању људи и узимања новца који је главна преокупација „новчаног мисионара“ Бојовића је Вељко Мартиновић настањен у Шпанији (Барселона). Мартиновић типује одређене клијенте и помаже Бојовићу у прикупљању новчаних средстава за градњу непостојећих цркава, или како то народна бајка каже „ни на небу ни на земљи“.

Поменућу вам само неке од разлога због којих су за сва времена изгубили црквена достојанства Бојовић и свјештеници који су стали на његову страну: стварање завјере, гажење заклетве, симонија, неморал, непослушност према ЦПЦ, недолично, дакле противзаконито понашање, потпуно одсуство духовности, самовоља и поступање противно хришћанским и друштвеним нормама. Сваки његов чин има нецрквени и нехришћански карактер јер иза његових поступака не стоје легални црквени органи.

Цетиње, 17.04.2024. године

Владика и Митрополит црногорски
† Михаило

с.р.

Message
x