Црногорска Православна Црква

Politika i novac uzrokovali su razdor u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Politika i novac uzrokovali su razdor u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

O događaju na Badnji dan, da Dvorskom trgu, ali i sastanku u Vladičanskom domu koji je prethdio to događaju piše Milorad Micko Vukotić, predsjednik crkvenog odbora CPC Podgorica.

Sastanak u Vladičanskom domu organizovao je Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski +Mihailo. Sastanku je, pored ostalih, prisustvovao i gospodin Nikola Niko  Martinović.Tema sastanka nalaganje badnjaka ispred Dvorca Petrovića na Cetinju.                                                                                                     

Zaključak sastanka: gospodin Niko Martinović ponosno izjavljuje da će on, bez obzira na sve, donijeti badnjak i držati govor u ime zakonite CPC, kao i mnogo puta ranije.

Rukuje se sa svima i sa mnom, čvrstim stiskom ruke.   

Na Badnji dan stižu Martinovići i Borilovići sa golemim badnjakom, kao sa topovskom cijevi.

Razgrću vjernike, podržavaoce legalne CPC koji su naložili svetu vatru kako bi, kao i vazda, Mitopolit Mihailo osveštao badnjak.

Gle čuda, badnjaku i vatri iz mase prilazi nesrećni laik Bojan Bojović, obučen u robu CPC koju nezakonito nosi, jer ga je Sinod CPC doživotno isključio iz CPC. Sve to  dobro zna gospodin Niko Martinović, a i Borilovići i svi koji su bili sa njima.                     

Bojović, ispod tuđe mantije, vadi bocu vina i pokušava da naprska naloženi badnjak u čemu bude spriječen od vjernika CPC.                                                                         

Mitropolit Mihailo, naravno, neće da osvešta taj badnjak jer nije crnogorski, već kupljen srpskim i ruskim parama. To nije sve, nesrećni Niko uzima mikrofon sa namjerom da govori u ime laika Bojana i bude spriječen od vjernika legalne CPC.

Sa bine se pridošloj nasilničkoj masi obraća dostojanstveni gospodin Zoran Vujović, poznati crnogorski glumac i član Crnogorskog narodnog pozorišta, zaustavlja razjarenu masu riječima:

“Moja crkva je Crna Gora, CPC je za mene sveta, ja sam sin svoga oca, od oca svoga oca, od oca njegovoga oca i tako dalje, do nazad u vjekove, do prvog među nama, onog koji nas je stvorio, koji se za ljubav žrtvovao, koji je sve svoje grijehe sa sobom ponio, koji prašta, kome su prije svega dobre misli, dobre riječi, dobra djela, ispred svakog ličnog interesa.
Ja sam danas onaj koji je u ime rođenja sunca, u ime ove žive vatre na zemlji, došao da za ono što je juče, što je danas i što treba da se zove śutra, širim ljubav, mir, slogu, ja sam danas tu da sa svima vama u ime svete CPC vratimo radikalno ljubavlju, zagrlimo jedni druge, vratimo se jedni drugima, čovjek čovjeku, porodici, sestrama, braći, rođacima, kumovima, komšijama, jer ako to ne uradimo svako od nas ponaosob najprije sam sa sobom i vlastitom molitvom i vjerom u ljudske vrline i vrijednosti počevši odavde ispred ovog Dvora mnogih naših ognjenih pobjeda  od Cetinja preko Podgorice, Nikšića, Berana, Rožaja, Pljevalja…ako to nijesmo u stanju uraditi, ako ne nas samih radi, ono đece naše radi, u što tada spadamo? Ko smo mi i u što se pretvaramo…”?

“Nemojte da nas politika razdvaja” . Odgovor iz mase je: “Nije politika” i nastavljaju sa uvredama. Logično pitanje je a što je onda? Odgovor je: “Novac”.                                   

Gospodo Martinovići i vaši i moji preci su časno vjekovima učestvovali u izgradnji Crne Gore, naš usud su familijarna mimoilaženja pa i krajem 20. i početkom 21. vijeka. Martinovići ispred Cetinjskog manastira iz uvjerenja, Martinovići ispred Dvorca Petrovića isto iz uvjerenja, što je potpuno legitimno.                                   

Ali gle čuda! Martinovići ispred Dvorca Petrovića umjesto za KANONSKIM Mitropolitom Mihailom idu za kanonski raščinjenim Borisom, čak spremni i na prolivanje krvi vjernika CPC.

Odrasli ljudi, kako je mogao da vas zavede Bojan na društvenim mrežama? Bojan koji ni poslije 20 godina u crkvi nije uspio da upiše i završi teološki fakultet, a to je prvi uslov da bi postao mitropolit. Vi ste u ozbiljnom problemu sa sobom.

Gospodo, morate staviti prst na čelo! Zašto ste baš vi targetirani da učestvujete u ovom prljavom poslu? Zato što ste nosioci časne tradicije? Morate u ovome prepoznati srpstvo iz 1918.godine.                                       

Čime vas je zadužio Boris ako ne parama srpskim i ruski? On se pri služenju leturgije moli za zdravlje srpskog patrijarha Porfirija i ruskog Kirila.
U liturgijama crkva se moli ktitorima i priložnicima. Ova liturgija postoji na YouTube kanalu, đe se sve jasno vidi i čuje”.

Sve ovo su znali pratioci Bojana Bojovića na Cetinju a i druge njegove pristalice.                                                               
Nikada se u liturgijama CPC od njenog obnavljanja do danas nijesu pominjali srpski i ruski crkveni velikodostojnici jer oni nikada nijesu priznavali Crnogorsku crkvu ni državu.                                                                        
Nadam se da ste legalisti da poštujete Statut, Sinod i Kanone CPC, kao i Ustav i zakone Crne Gore.                       

Takođe, znate da je sveti Sinod CPC za sva vremena isključio Bojana Bojovića i sveštenike koji su otkazali poslušnost Mitropolitu Mihailu.                   

Uz pomoć šefa Cetinjske policije nezakonito koriste Crnogorsku crkvu Svetog   Ivana Crnojevića na Cetinju.
Šef policije ne poštuje rješenje Ministra pravde, u kojem jasno piše da jedino ko je ovlašten da raspolaže imovinom CPC je Mitropolit Mihailo. Ovo se odnos i na objekte i stanove u vlasništvu CPC.           

Mitropolit Mihailo je obavijestio Podgorički odbor o  raspuštanju zbog odbijanja saradnje.
U toku je formiranje novog odbora.

Pozivam sve dobronamjerne vjernike CPC koji žive u Podgorici da se informišu o toku priprema u Vladičanski dom na Cetinju!

Message
x