Црногорска Православна Црква

OBAVJEŠTENJE

OBAVJEŠTENJE

Od 03.09.2023. godine u Crnoj Gori pojavili su se lažni popovi. Predstavljaju se kao svještenici Crnogorske pravoslavne crkve sa śedištem na Cetinju,ali nijesu. Radi se o grupi bivših svještenika CPC kojima je zabranjeno da činodjejstvuju. Opśednuti voljom za moć, samovolju i korist iskazuju i potvrđuju da su iznevjerili u sebi samima hrišćanski duh. Iako imaju zabranu obavljanja Bogosluženja, Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi lažnim predstavljanjem nanose ogromnu štetu,  pokušavajući da je degradiraju, oduzmu joj ugled, dobar glas, dostojanstvo, moralne i duhovne vrijednosti po kojima  je prepoznata ne samo na Balkanu nego i širom Evrope i svijeta. Žele da je pretvore u necrkvenu organizaciju sa lažnim mitropolitom Bojanom Bojovićem na čelu. Pri tome ne biraju nepoštena sredstva pomoću kojih pokušavaju ostvariti svoj cilj. Lažni mitropolit, nekadašnjii vikarni episkop Boris Bojović, razmišlja pohlepno i sramno, pa u skladu sa tim predaje se bezumlju i jeresi. Po ugledu na pojedine političare, glavna sredstva njegove borbe, kao i svještenika koji ga podržavaju, za ostvarenje cilja su izmišljotine, laži, uvrede, klevete, necrkveno ponašanje, zli običaji, bezbožnost i slično.Kao otpadnici od Hristove vjere nepoštovanjem Božjih zapovijesti potvrđuju svoju morbidnu prirodu kojom narušavaju svetinju tradicionalnog pravoslavlja i crnogorskog morala u maksimi: „Ne činite drugima ono što ne biste voljeli da oni učine vama.“

Bojović  ne prosuđuje razumno nego razmišlja mitski. Veliki megaloman i mitoman. Stvarnost nije usklađena sa njegovim zamislima i željama. Ustrojstvo Hristove crkve postoji vjekovima unazad i uspješno funkcioniše na osnovu bezuslovnog pripadništva i odanosti njoj. Ona počiva na određenim pravilima i ta pravila ne može niko mijenjati. Čak ni bivši vikarni episkop, koji umišlja sebe kao nosioca „nove svijetle budućnosti“.

Uopšte ne pazi na ono što su uzakonili kanoni, niti ga je briga što oni odobravaju, a što zabranjuju.Kanonski prekršaji  monaha Bojovića su brojni. Najteži su simonija, nemoral i ponašanje suprotno hrišćanskim i društvenim normama. Njegov samovoljni čin samoproglašenja za mitropolita CPC nema crkveni karakter.

Iz Crnogorske pravoslavne crkve samovoljno je istupio. Sve odluke koje je on donio na Dvorskom trgu na Cetinju 03.09.2023. godine i nakon toga ništavne su, jer iza njih ne stoje legalni crkveni organi. Bivši vikarni episkop Boris Bojović je potpisima svih vladika koji su ga hirotonisali u čin episkopa raščinjen – lišen episkopskog i svješteničkog čina i vraćen u red laika. Monaški podstrig mu nije oduzet, ali je on sad monah odmetnut od Crkve koja je Tijelo Hristovo.

NAPOMENA: Boldovanim slovima napisani su zaključci i odluke Svetog Arhijerejskog Sinoda  Crnogorske pravoslavne crkve koji je zasijedao 28.10.2023. godine na Cetinju.

Crnogorska pravoslavna crkva u duhu univerzalnih hrišćanskih vrlina čuva poredak i štiti svoje neugasivo dostojanstvo. Zato poziva sve vjernike da se za  svaki obred Crkve, obrate samo Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi direktno ili telefonski na brojeve: 041 240 – 010 ili  067  735 – 796. To su telefoni u Vladičanskom domu na Cetinju. Upozoravamo vjernike i poštovaoce da je na osnovu člana 9. Ustava Crnogorske pravoslavne crkve samo  Mitropolit CPC Mihailo ovlašćen da predstavlja CPC u svim poslovima sa javnošću, vjernicima, građanima, drugim crkvenim ustanovama, vjerskim zajednicama i državnim službama.Interes je vjernika, poštovalaca i građana da komuniciraju sa Mitropolitom Mihailom i dobiju sva tražena obavještenja i informacije.

Cetinje, 19.12.2023. godine                          Arhiepiskop Cetinjski i

                                                                       Mitropolit Crnogorski

                                                                          † M I H A I L O

Message
x