Црногорска Православна Црква

Апел за потписивање петиције

Апел за потписивање петиције

Којом грађани Црне Горе и вјерници ЦПЦ траже од државних органа да омогуће Црногорској православној цркви у држави Црној Гори, да понесе свој крст као насљедница цркве, која је у Уставу краљевине Црне Горе из 1905. године, чланом 40, именована и статусно дефинисана реченицом “Црногорска је црква аутокефална”, и да се незаконито уписане црногорске цркве, манастири, културна добра и црквено земљиште у власништво Српске цркве, односно, Србије, поново упишу у власништво државе Црне Горе. Јер је краљ Александар Карађорђевић декретом, 17. јуна 1920. године, противуставно укинуо Црногорску цркву, а Црна Гора до данас није се користила правом да Црногорској православној цркви поврати статус домицилне цркве.

Петицију ћемо прослиједити надлежним међународним и домаћим институцијама и јавно и масовно манифестовати захтјеве из петиције на цијелом црногорској територији.

Наша домовина Црна Гора нападнута је споља и изнутра. Одриче јој се право да буде држава, Црногорцима национални исказ а Црногорска православна црква је распета. Власти законима који пркосе моралу и правди подупиру стране интересе. Озаконили су Црну Гору као колонију чији се правни акти пишу у другим државама, а њена политика усаглашава са интересима неких земаља из окружења. Држава силом насрће против свих који стамено стоје на бранику домовине и чувају њену слободу. На недавним мирним грађанским протестима на Цетињу и у Никшићу насрнула је на учеснике, на начин да је им је довела у питање и животе. Окосница такве политике је Српска црква којој су све наше цркве, манастири које су градили наши преци и покретна и непокретна црквена имовина незаконито уписани у власништво. Користи их, да с катедре и олтара њено свештенство распирује мржњу против Црногораца, мањинских народа, припадника других вјера и Црне Горе. Манастире је претворила у касарне а новцем од продаје црквенога земљишта финасира политику којом призива зло и пријети грађанском миру. Зато апелујем на све грађане Црне Горе, у земљи и иностранству, без разлике на вјеру и нацију, прије него буде касно, да устану у одбрану темељних вриједности цивилизације и грађанскога мира, који су угрожени здруженим дјеловањем црногорске Владе и Српске цркве. Та црквена имовина мора бити поново враћена у државно власништво, а Црногорској цркви враћен статус домицилне цркве са свим консеквенцама које из тога происходе. Зато вас позивам да потпишете петицију у писменој или електронској форми овђе:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScpeyb9pq6uv7bCmpPUX8FoBNJzSmikIxFJZN2ilmTYWRo3Vw/viewform

Владика и Митрополит црногорски
† Михаило

с.р.

Message
x