Crnogorska Pravoslavna Crkva

Odgovor Branku Kaluđeroviću

Odgovor Branku Kaluđeroviću

GOSPODIN BRANKO KALUĐEROVIĆ

Gospodine Kaluđeroviću, pravite od sebe žrtvu, jer to ni po čemu nijeste. Crnogorska pravoslavna crkva ni jednum svojim činjenjem nije pokušala da umanji Vaš donatorski doprinos od obnavljanja CPC.

Notorna neistina je da je CPC ikada doprinijela umanjenju ogromnog doprinosa i ugleda blaženopočivšeg vladike Antonija Abramovića. Naprosto jer to ne bi bila istina. Vi ste u dobroj namjeri koju svi pravoslavni Crnogorci osjećaju prema vladici Antoniju privatizovali taj odnos. Tretman vladike Antonija u okviru CPC pripada crkvi, i ona to vrlo odgovorno is a posebnim pijetetom radi. Konkretne rezultate tog rada će proslaviti svi pravoslavni Crnogorci na LUČINDAN. Osvještavanjem spomenika blaženopočivšem vladici Antoniju u krugu crkve na Cetinju.

O Vašem ,,ogromnom” doprinosu u smirivanju tenzija povodom zadnjih dešavanja u CPC i oko nje, smatramo da ste pogriješili.

Mitropolita CPC oslovljavate nesrećnim, prihvatate da se u Vašem prisustvu zvanični vladika CPC oslovljava umirovljenim Mitropolitom.

Podržavate da se u 21. vijeku na Cetinjskom trgu, vikarni vladika Boris sa osam popova, pred 400 građana proglašava za Mitropolita CPC. Ovim gestom ponižavate zdrav razum Crnogoraca i zakone Crne Gore, kao i sve kanone pravoslavlja, jer istorijske činjenice govore da su crnogorski mitropoliti birani od strane države Crne Gore odnosno njenih vladara. Crkva je ta koja određuje ko će biti mitropolit i pod kojim uslovima. Odluku crkve potvrđuje ili ne potvrđuje Opštecrnogorski zbor, al i njega saziva Crkva a ne političke partije ili grupe građana.

Vi, kao legalista ovaj čin prihvatate kao punovažan. Zaboravljate da su Mitropolita Mihaila u Bugarskoj horotonisali 8 episkopa Bugarske pravoslavne crkve. Ako nijeste znali, podsjećamo Vas da po pravoslavnim kanonima funkcija pravoslavnih patrijarha je doživotna ili do dobrovoljnog povlačenja iz ličnih razloga, što se u ovom slučaju nije dogodilo. Moramo da naglasimo da su nelegitimnost ovih događaja osudili pravoslavni organi Crne Gore. Podsjećamo Vas na činjenicu da je vladika Mihailo, koristeći svoje kanonsko pravo imenovao Borisa za vikarnog episkopa Ostroško – Nikšićkog, i Boris je podređen vladici Gorazdu. Boris se već duže vremena lažno predstavlja kao Vladika Ostroško Nikšićki.

Gospodine Kaluđeroviću, nije nam poznato kome i zašto je ova ,,crkvena predstava” trebala, a pogotovo u svijetlu Bojanove liturgije kao uličnog ,,vladike” u crkvi na Cetinju, u kojoj se moli za poglavare srpske i ruske crkve. Molimo Vas da nam to pojasnite.

Istorija se u Crnoj Gori prvi put događa kao istina, a drugi put kao farsa. Naglašavamo da ,,sin vladičin” kako Vi nazvaste Borisa je zbog ogromnog manjka znanja, duhovnosti, viška samopouzdanja, fingiranog na društvenim mrežama, pristao na ovaj pokušaj ,,crkvenog puča”.

Dobro znate koliko je naša crkva, a posebno vladika Mihailo uložio u obrazovanje vikarnog vladike Borisa : Prvo mu je u kratkom roku završena srednja škola, pa je godinama obučavan crkvenim kanonima, o načinu crkvenog pjevanja itd. Kada je mlađani Boris odrastao omogućio nastavak školovanja u Italiji, iz koje se vratio bez završene diplome. Poslije toga ga je upisao na školovanje u Ukrajini uz stipendiju – Fondacije Svetog Petra Cetinjskog, koju je jedva završio uz pomoć vladike Mihaila sa ocjenom 3.

Uvaženi Kaluđeroviću, nadamo se da nijeste povjerovali da će pismo CPC Vartolomeju biti dovoljno da CPC dobije tomos. Osnovni i isključivi uslov za dobijanje tomosa je da tu crkvu podržava država Crna Gora.

Manipulacije o neradu Vladike Mihaila demantovaćemo detaljnim izvještajem. Priznajemo ,,greška” je što Vladika Mihailo nije bio na Fejsbuku.

Cetinje, 17.10.2023.

Iz kancelarije Crnogorske pravoslavne crkve

Message
x