Crnogorska Pravoslavna Crkva

Obraćanje Arhiepiskopa Simeona povodom skupa 03. 09. 2023. godine

Obraćanje Arhiepiskopa Simeona povodom skupa 03. 09. 2023. godine

S obzirom da je na današnjem skupu, nazvanom „Opštecrnogorski zbor“, za koji smo se već izjasnili da nema crkveni karakter, pomenuto moje ime, sa interpretacijama iz korespondencije sa Mitorpolitom Mihailom, najoštrije osuđujem zloupogtrebu moje ličnosti, i još jednom upozoravam na ponovljene manipulacije kada je u pitanju Episkopija kotorsko primorska, jer tako se stiče utisak da naša Episkopija podržava ovaj skup.

Naša episkopija broji 12 klirika i svi smo bili mišljenja da se ovakvim necrkvenim skupom ozbiljno, uz to kršeći kanonsko pravo, miješa u ingerencije Svetog Sinoda, na što apsolutno ne smijemo pristati. Neposredno prije ovog mitinga, jedan sveštenik naše episkopije je izdvojio svoje mišljenje! Danas je postalo jasno zašto Episkop Boris nije podržao naše težnje da se problemi riješe u primjerenoj kanonskoj i Ustavnoj proceduri, na śednici Sv. Sinoda. Neistinita je tvrdnja da je mitropolit Mihailo blokirao rad Sinoda, jer on to jednostavno ne može, i da stoga Ustavna procedura nije bila moguća, jer Sinod može sazvati prosta većina-3 episkopa! Sveti Sinod čine 4 episkopa pa je zato netačna i tvrdnja da bi dva glasa Mitropolitova, koja se koriste samo u slučaju neriješenog ishoda glasanja, mogla bilo što promijeniti ili blokirati u konačnoj odluci rješavanja nastalih problema!

Prema tome, današnje samoproglešenje episkopa Borisa za mitropolita na ovom skupu, za Episkopiju Kotorsko-primorsku nije validno, i ničim nas ne obavezuje. U svemu ostalom, kada su u pitanju unutrašnji problemi Crkve, ostajemo pri ranije izrečenim stavovima.

Molićemo se da vancrkvene radnje i okupljanja ne doprinesu dodatnom zaoštravanju i podjelama među patriotski orijentisanim Crnogorcima.

U Hristovoj Ljubavi,

† Simeon
Arhiepiskop kotorsko-primorski

Message
x