Crnogorska Pravoslavna Crkva

Dijaspora u Sloveniji je zabrinuta i uznemirena

Dijaspora u Sloveniji je zabrinuta i uznemirena

Crnogorsko društvo kao i svi građani Crne Gore koji žive i rade u Sloveniji su bez ikakve dileme da, u potpuno neregularnim uslovima, u vremenu političke krize i raznih pritisaka, od strane kleronacionalističke vlasti, beogradskog režima i same Crkve Srbije na građane Crne Gore, popis stanovništva treba odložiti.

Poslije svega što se dešava u CG u zadnje tri godine, narastajuće najezde klerošovinističkog velikosrpstva, permanentnog omalovažavanja i nepriznavanja Crnogorske nacje kao ni Crnogorske pravoslavne crkve, a sve u cilju dalje destabilizacije u svrhu demografskog inženjeringa putem popisa stanovnistva, naše udruženje apeluje da se popis stanovništva treba odložiti!

Uvjereni smo da ne postoje ni tehnički ni pravni uslovi u kojima bi se mogao održati popis. Samoj vladi, kojoj je više od godine dana izglasano nepovjerenje, ne može se vjerovati da je kadra stvoriti uslove i ambijent za popis, čak i ako stavimo po strani da ona kao takva, u tehničkom mandatu, nema ni pravo da donosi slične odluke!

Ovih dana smo takođe svjedoci propagandističkog nastupa patrijarha Crkve Srbije, koji u toku pripreme za popis, uz pomoć predśednika Crne Gore i tehničkog premijera, polaže kamen temeljac za novi svetosavski hram i školu, čemu je prethodilo javno isticanje da Crnogorci kao nacija ne postje i poziv kako se treba izjasniti! Sve to bjelodano ukazuje, ako se popis ne bude odložio, da ga zaista treba bojkotovati. Na to nas upućuje takođe i evropska agenda i preporuka.

U prilog ovoj prljavoj kampanji denacionalizacije Crnogoraca idu i izjave crnogorskih predstavnika vlasti, da je bojkot popisa krivicno djelo, za što će biti izrečene i određene kazne! Ovo je takođe dio smišljene propagande i pritisaka u cilju zastrašivanja crnogorskog naroda i društva.

Crnogorska dijaspora je svjesna cilja ovakve propagande i cilja popisa, preko kojega bi Crnogorci postali manjina u vlastitoj državi, a time bi velikosrpskom projektu bio otvoren put, za promjenu ustava CG i njenih zakona, poništenje odluke referenduma iz 2006. godine, te drugih akata, što bi nas nepovratno udaljilo od prijema u EU. Promjena zakona bi, osim toga omogućila i promjenu demografske strukture stanovništva putem olakšanog dobijanja crnogorske državnosti, anticrnogorskim strukturama iz okruženja.

Obavještavamo javnost da će crnogorska dijaspora u Sloveniji kao i njihove familije u Crnoj Gori bojkotovati ovakav nelegitiman popis, ako do njega dođe, i da ćemo se svim pravnim i legalnim sredstvima boriti u smislu zaštite i očuvanja naše otadžbine Crne Gore! O svemu navedenom, informisaćemo i relevantne međunarodne adrese.

Za Udruženje Crnogoraca Slovenije
i Crnogorsko društvo „Morača“,
Čedo Đukanović,
predśednik Crnogorskog društva „MORAČA“

Message
x